אילו סוגים של הפרעות קצב לב קיימים? כיצד ניתן לטפל בהפרעות קצב?
נא להכיר: שירות שחל לניטור הפרעות קצב לב – לחיות בלב שקט
שחל מציעה לכם שירות ייחודי: אבחון מהיר ומדויק של הפרעות קצב הלב. האבחון מתבצע באמצעות מכשיר Cardio’R אשר עוקב אחרי קצב הלב ושולח רישום א.ק.ג למוקד הרפואי. שירות שחל לניטור הפרעות קצב מומלץ בעיקר לאלו שעברו אירוע מוחי חולף או קבוע, וכן למבוגרים שגילם עולה על 65 והם מעשנים באופן קבוע, או אלו הלוקים ביתר לחץ דם, סכרת, מחלת לב, או מחלת כלי דם היקפית.
הפרעות קצב (Heart Arrhythmia) זהו מצב רפואי בו קיימת חריגה באופן ייצור האות החשמלי בלב, תדירות הדחפים החשמליים בלב, או אופן התפשטות הגל החשמלי בלב. כלומר, הלב פועם מהר מדי, לאט מדי, בקצב לא סדיר, או שיש מדי פעם הפסקה רגעית בפעילותו. במקרים מסוימים עלולות הפרעות קצב לגרום לסכנת חיים מוחשית ללא טיפול מיידי.
אחד הסיבוכים השכיחים ביותר במצב של פרפור עליות, אחת מהפרעות הקצב הנפוצות, הוא שבץ מוחי. סיבוך שעלול להיגרם כתוצאה מקרישי דם שנוצרים בלב ומועברים אל המוח על ידי זרימת הדם למעלה. חשש נוסף הוא פגיעה בתפוקת הלב, שעלולה להיגרם כתוצאה מדופק איטי מדי או מהיר מדי לאורך זמן.
שירותים קשורים:
כאב בחזה וקוצר נשימה עשויים להתלוות להפרעות קצב לב ואף להיות ביטוי משמעותי שלהן
הלב האנושי הוא איבר שרירי בגודל אגרוף, שתפקידו לשאוב את הדם דרך מערכת כלי הדם, ולספק באמצעות הדם חמצן וחומרים חיוניים נוספים הדרושים לאיברי הגוף לצורך המשך תפקודם התקין.
בלב יש תאי שריר לב, ורידים, עורקים, חדרים, פרוזדורים ושסתומים – ומערכת ההולכה החשמלית של הלב היא זו שמאפשרת את פעילותם התקינה.
מערכת ההולכה החשמלית של הלב אחראית בין היתר על דופק סדיר, הנע בין 60 ל-100 פעימות בדקה במצב מנוחה אצל אדם בוגר. מערכת זו מייצרת אותות חשמליים הגורמים לשריר הלב, לחדרי הלב ולפרוזדורים להתכווץ. הפרעה במערכת זו עלולה לגרום להפרעות קצב.
כאשר הלב אינו פועם באופן תקין, הדבר פוגע ביכולת שלו לשאוב דם ולספק דם וחמצן לאיברי הגוף. זוהי הסיבה בגללה הפרעות קצב עלולות לגרום לפגיעה בתפקוד איברים חיוניים בגוף, ובכלל זה המוח.
הסימפטומים של הפרעות קצב עשויים לבוא לידי ביטוי בדופק לב מואץ איטי, כאב בחזה, קוצר נשימה, סחרחורת, הזעה, חולשה חריגה והתעלפויות.
מה גורם להפרעות קצב לב?
- מחלות לב
מטבע הדברים, מחלות לב שונות – כדוגמת אי ספיקת לב ומחלת לב כלילית – עלולות לגרום להפרעות בקצב הלב באופן פתאומי או באופן כרוני מתמשך.
- דום נשימה בשינה
דום נשימה בשינה כרוך בשכיחות מוגברת של הפרעות בקצב הלב.
- מצב בריאותי
במצבים הבריאותיים הבאים ישנו סיכון מוגבר להתפתחות הפרעות קצב – סוכרת, לחץ דם גבוה, עודף משקל, השמנה קיצונית, פעילות-חסר או פעילות-יתר של בלוטת התריס, וכן מחסור חריף באשלגן, נתרן, סידן ומגנזיום – שמסייעים לעורר את הפּוֹּלסים החשמליים בלב.
- אורח חיים
אורח חיים שאינו ידידותי ללב – תזונה רוויה מזון תעשייתי ושומן טרנס; צריכת אלכוהול, ניקוטין, קפאין וממריצים אחרים; שימוש בסמים; שגרה מלאת מתח וחץ; וכן היעדר פעילות גופנית.
- טיפול תרופתי
תרופות מסוימות המשפיעות על קצב הלב, כמו למשל תרופות נגד צינון ושיעול, עלולות לגרום להפרעות קצב. כך גם בנוגע לתוספי מזון שמכילים ממריצים המשפיעים על הדופק, ומכאן החשיבות של קבלת ייעוץ רפואי גם לפני שנוטלים תוספים שניתנים ללא מרשם.
- גנטיקה
היסטוריה רפואית במשפחה של מחלות לב והפרעות בקצב הלב.
סוגי הפרעות קצב לב שכיחות
- פרפור פרוזדורים (AF)
פרפור פרוזדורים, המכונה גם פרפור עליות, הוא מצב בו שריר הלב בשתי העליות של הלב מפרפר ומתכווץ באופן לא סדיר. מדובר בגורם סיכון מרכזי לשבץ מוחי, שכן פרפור פרוזדורים יוצר לעתים לקרישי דם, שעלולים לעלות עם זרם הדם למוח ולהביא לחסימה או לסתימת כלי הדם במוח.
- פרפור חדרים (VF)
פרפור חדרים, המכונה גם פרפור לב, הוא מצב בו קוצב הלב הטבעי אינו פועל באופן סדיר. במצב זה אין אספקת דם סדירה לאיברי הגוף, והדבר עלול לגרום לאובדן הכרה, וללא טיפול מתאים אף למוות.
- ברדיקרדיה
ברדיקרדיה הוא מצב של דופק איטי, פחות מ-60 פעימות לדקה לאדם בוגר במצב עֵרוּת. במצבים חמורים קצב הלב יורד אל מתחת ל-40 פעימות בדקה.
- טכיקרדיה חדרית (VT)
טכיקרדיה חדרית היא מצב בו קצב הלב, שמקורו באחד מחדרי הלב, עולה על 100 פעימות לב בדקה אצל אדם בוגר במצב מנוחה.
- הפרעות הולכה
הפרעות בהולכה חשמלית של הלב הן מצב רפואי בו הלב אינו פועם באופן סדיר, בעקבות חסימת הגירוי החשמלי בין הפרוזדורים והחדרים בלב.
איך מטפלים בהפרעות קצב לב?
חשוב לציין שלא כל הפרעת קצב או הולכה מחייבת טיפול, ולעיתים רבות ניתן להסתפק בבירור ומעקב.
השתלת קוצב לב
קוצב הלב הטבעי, האחראי על דופק הלב, נמצא בפרוזדור הימני של הלב, ונקרא “הסינוס” – Sinus Node. קוצב הלב משגר אותות חשמליים אל עבר הפרוזדורים, גורם להם להתכווץ, וכך חדרי הלב מתמלאים בדם.
לאחר מכן מערכת ההולכה החשמלית מעבירה את האותות החשמליים אל חדרי הלב, והדבר גורם להם להתכווץ ולהזרים את הדם אל האיברים השונים בגוף.
כאשר קיים כשל בתפקוד קוצב הלב הטבעי, או במערכת ההולכת החשמלית, ניתן להשתיל קוצב לב מלאכותי במטרה לשמור על דופק תקין.
טיפול תרופתי
- במקרה של פרפור פרוזדורים, לעתים ממליץ הקרדיולוג על נטילת מדללי דם, על מנת למנוע היווצרות קרישי דם שעלולים להגיע אל המוח ולגרום לשבץ מוחי.
- אספירין שנוטלים אותו בין השאר חולים שעברו התקף לב, היה מקובל בעבר גם הוא כטיפול לדילול הדם בקרב הסובלים מפרפור עליות. עם זאת – כיום ברור שמדללי הדם מסוג קומדין, או מדללי הדם החדשים יותר, יעילים יותר מאספירין במניעת אירועים מוחיים בקרב מרבית החולים הסובלים מפרפור עליות.
- חוסמי בטא משמשים בעיקר במגוון מצבי הפרעות קצב מהירות.
- אמיודארון מסייעת להסדרת הדופק, ובמקרים של דופק מהיר מדי – היא אף ממתנת את קצב הלב. שימוש בתרופה זו עלול לגרום לתופעות לוואי, שחשוב לתת עליהן את הדעת.
- דיגוקסין, תרופה פופולארית מאוד בעבר להאטת פרפור עליות, נמצאת בשימוש הולך ופחות מכיוון שנמצאו תרופות יעילות יותר ובטוחות יותר במרבית המקרים.
שוק חשמלי
עשוי לשמש בשני מצבים:
- כטיפול חירום במקרה של סכנת מוות מיידית, תוך שימוש בדפיברילטור. דפיברילטור אוטומטי מאבחן את מצבו הלבבי של החולה, וקובע בהתאם את עוצמת השוק החשמלי הנדרשת לצורך הסדרת הדופק שלו והשבת הלב לפעילות תקינה.
- להחזרת קצב סדיר במצבים מסוימים של פרפור עליות , באופן מתוכנן, במצבים בהם הטיפול התרופתי אינו יעיל די הצורך.
השתלת דפיברילטור
במקרה של חשש כבד להתפתחות הפרעות קצב חדריות ומסוכנות כדוגמאת פרפור חדרים (VF), ניתן להשתיל דפיברילטור בחזה של החולה, באמצעות ניתוח בהרדמה מקומית.
כך, במקרה של הפרעת קצב המסכנת את חייו של החולה – הדפיברילטור המושתל משחרר באופן אוטומטי שוק חשמלי על מנת להסדיר מחדש את קצב הלב ולהחזיר אותו לפעילות תקינה. ועשוי לחייב השתלת קוצב.
שירות שחל לניטור הפרעות קצב לב
הפרעות קצב מסויימות עלולות להחריף ללא התראה מוקדמת, ולגרום לחולה להיקלע למצב של סכנת חיים מוחשית ומיידית.
שירות שחל לניטור הפרעות קצב, מטרתו לאבחן פרפור עליות באמצעות ניטור מרחוק, על ידי צוות רפואי מיומן ומנוסה.
בדיקת סקר לפרפור פרוזדורים (“פרפור עליות”) מתבצעת במשך כשבועיים, ואז מקבל החולה דו”ח רפואי. הבדיקות נעשות באמצעות מכשיר “CARDIO R אוטוטריגר”, המתבסס על טכנולוגיה חדשנית שמסייעת לבצע מעקב רציף אחר פעולת הלב, ולאבחן את מצבו הרפואי.
CARDIO R הנו מכשיר טכנולוגי המשדר ממצאים אודות הפעילות החשמלית בלב. הצוות הרפואי של שחל מנתח את הממצאים, ומאבחן הפרעות קצב.
שירות שחל לניטור הפרעות קצב מומלץ בעיקר לאלו שעברו אירוע מוחי חולף או קבוע, וכן למבוגרים שגילם עולה על 65 והם מעשנים באופן קבוע, או אלו הלוקים ביתר לחץ דם, סכרת, מחלת לב, או מחלת כלי דם היקפית.
שירות נוסף שמסייע לאלו הלוקים בהפרעות קצב לחיות בלב שקט הוא שירות הדפיברילטור של שחל , המאפשר שירות מלווה של המוקד הרפואי לשימוש בדפיברילטור למוקד הרפואי של שחל.
הצוות הרפואי של שחל מסייע בתפעול הדפיברילטור מכל מקום ובכל זמן. כך ניהול ארוע החירום עובר לידיו של צוות רפואי מיומן ומנוסה, שהוכשר למתן עזרה ראשונה מצילת חיים.