אצל רובנו קיימת נטייה לחשוב שהתקפי לב הם נחלתם של גברים, אולם בפועל גם נשים נמצאות בסיכון ללקות בהתקף לב פתאומי, עם זאת רבות מהנשים אינן מודעות לכך. מהם תמרורי האזהרה הטיפוסיים? ומתי צריך למהר ולפנות לעזרה?
נתונים חשובים:
- נשים לאחר גיל 60 הן בעלות סיכון גבוה יותר למחלות לב! זאת בעקבות שינויים הורמונליים בגיל המעבר.
- בניגוד לגברים, נשים נוטות לסבול מתסמינים וסימנים לא טיפוסיים, ושאינם קשורים בהכרח לכאב בחזה.
- בקרב נשים זמן ההמתנה מהופעת התסמינים ועד הפנייה לעזרה רפואית גבוה יותר בשל תסמינים לא אופייניים להתקף לב. זאת לעומת גברים, אצלם זמן ההמתנה עומד על כשעתיים.
- ובאופן כללי: נשים לוקות ביותר התקפי לב שאינם מאובחנים.
מחלות לב והתקפי לב מזוהים עם גברים יותר מאשר עם נשים. אולם בפועל גם נשים סובלות ממחלות לב, ולאו דווקא נשים מבוגרות. הנתונים מדברים בעד עצמם: שיעור מקרי המוות כתוצאה מהתקפי לב בקרב נשים מתחת לגיל 55 נמצא בעלייה חדה בהשוואה לגברים בני אותם הגילאים, ולנשים מבוגרות יותר. הסיבה לאחוזי התמותה הגבוהים היא חוסר מודעות לנושא לצד אבחון לא נכון ולעתים גם טיפול חסר בחלק מהמקרים. שלא לטעות, לעתים גם הרופאים המטפלים אינם מפרשים נכונה את התלונות והתסמינים אותן מדווחות הנשים.
שירותים קשורים:
סימנים להתקף לב נשים – כך מזהים
התקף לב נגרם מאוטם חריף בשריר הלב ולכן אחד התסמינים הבולטים, משותף הן לגברים והן לנשים הוא תחושה של חוסר נוחות, לחץ או כאבים באזור החזה. אצל נשים בנוסף לתסמינים הללו ניתן גם לחזות בתסמינים של קוצר נשימה, עייפות לא מוסברת וכאבים דוקרים. כמו כן בניגוד לגברים נשים סובלות פחות מתסמינים אופייניים נוספים ויכולות לחוות כאבים וחוסר נוחות בפלג גוף עליון ולרבות בזרועות, בצוואר, בלסת, בכתפיים ובגב.
על פי הפדרציה העולמית ללב אחד או יותר מהתסמינים הבאים יופיע באחד מתוך ארבע מקרים של התקף לב אצל נשים ויש לציין שהתסמינים הללו יכולים להופיע עם כאב בחזה או בלעדיו:
- בחילה
- צרבת
- זיעה קרה
- קוצר נשימה
- עייפות לא מוסברת או תשישות
- סחרחורת
- התעלפות
- עצבנות או חרדה שאינה אופיינית
למרבה הצער בשל אותו חוסר מודעות מטעם הנשים עצמן והרופאים שלהן, לא תמיד מצליחים לקשר בין הופעת התסמינים שנחוו לבין התקף לב, במיוחד בשל העובדה שלא תמיד אותם תסמינים מופיעים עם תחושת חוסר נוחות באזור החזה. חשוב לדעת שבמקרים רבים, תסמינים לא טיפוסיים אלה עשויים להופיע עד כחודש לפני התפתחות התקף הלב! ישנה קבוצת נשים שבקרבן לא יופיעו תמרורי אזהרה כלל והן עלולות ללקות בהתקף לב שקט, תופעה שאצל נשים שכיחה יותר בהשוואה לגברים.
מהם גורמי הסיכון?
גיל האישה נמצא בין גורמי הסיכון העיקריים ושיעור הנשים שלוקות בהתקף לב גדל ככל שמתבגרים. היות ובגיל הפוריות פחות נשים נוטות ללקות בהתקף לב הסברה הרווחת היא שיש קשר להורמונים הנשיים המוכרים בשם “אסטרוגנים”. המומחים משערים שהורמונים אלו בעצם מגנים על האישה בגילאי הפוריות, לעומת זאת, בגיל המעבר, כאשר רמת ההורמונים יורדת נשים נמצאות בסיכון גדול יותר ללקות בהתקפי לב.
גם אם הנך אמא ליותר מחמישה ילדים, יתכן מאוד שאת חשופה לסיכון גבוה יותר ללקות בהתקף לב לעומת אמא לשניים או שלושה ילדים. מחקר חדש בדק ומצא שאימהות לחמישה ילדים נמצאות בסיכון גבוה יותר ללקות בהתקף לב בכ- 40% יותר לעומת נשים שילדו רק ילד אחד או שניים. אותו מחקר גם מצא ש- 60% מהנשים שהרו אך עברו הפלה נמצאות בסיכון גבוה יותר ללקות במחלות לב, לרבות אי ספיקת לב, במיוחד אם אין להן ילדים, ושאין כל קשר בין הנקה לבין בריאות הלב כמו שקיימת נטייה לחשוב.
מחקר חדש מצא – הסיכון ללקות בהתקף לב עולה בקרב צעירות
גם אם את צעירה, אל לך להקל ראש. ישנן נשים שנמצאות בסיכון בגילאי פוריות. הסיכון להתקף לב אצל נשים עולה במידה ויש גם גורמי סיכון נוספים כמו למשל סוכרת, רמות כולסטרול גבוהות, לחץ דם גבוה, השמנה, עישון וחוסר בפעילות גופנית. חשוב לדעת! נשים מעשנות נמצאות בסיכון גדול יותר משמעותית ללקות בהתקף לב מוקדם יותר מנשים שאינן מעשנות.
מחקר חדש שפורסם ב-Circulation כתב עת יוקרתי מציג ממצעים מפתיעים ומטרידים כאחד. המחקר בדק שכיחות התקפי לב בין הגילאים 35-74 בארבע מדינות ברחבי ארצות הברית בין השנים 1995 ל- 2014 ובתוצאות המחקר נרשמה עלייה משמעותית באוכלוסיית הנשים המתאשפזות כתוצאה מהתקף לב: מ- 21% אחוזים בשנת 1995 ל- 31% אחוזים בשנת 2014. זאת לעומת הגברים שם לא חל שינוי. כמו כן המחקר מצא שאצל נשים ישנה נטייה חריפה לפתח אי ספיקת לב חריפה כאשר הטיפול שקיבלו כתוצאה מכך היה פחות אינטנסיבי.
שיעורי תמותה מהתקף לב – גברים מול נשים
מדי שנה כ- 8.5 מיליון נשים ברחבי העולם מתות ממחלות שונות הקשורות ללב וכלי הדם או כתוצאה מאירועים מוחיים וסכרת. מתוכן, 3.3 מיליון נשים מתות מהתקף לב.
אם אצל גברים קיימת ירידה בשיעורי התמותה אצל נשים התמונה פחות ורודה. בפועל הסיכון למות מהתקף לב, קל וחומר הסיכון להתקף לב חוזר, גבוה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים. כמו כן לעומת גברים, יותר נשים מתות כשנה לאחר שחוו התקף לב. ישנן כמה וכמה סיבות שיכולות לגרום לכך החל בעורקים קטנים וצרים יותר אצל נשים, דרך שכיחות גבוהה יותר למחלות בכלי דם קטנים ועד פציעה של העור באזור הטרשת שאופיינית יותר אצל נשים. גם הפרעה בתפקוד תאי האנדותל שמצפים את העורק, ידועה כשכיחה יותר אצל נשים ויכולה לגרום לכך שיותר נשים מתות מהתקף לב.
האם ניתן למנוע? כיצד למזער את הסיכון?
חוסר מודעות לתמרורי האזהרה או אפילו לסדר גודל התופעה ולסיכון שגדל אצל נשים עלול, בפני עצמו, להוביל לאבחנה וטיפול מאוחרים, ולשיעור גדול יותר של מקרי מוות מלכתחילה. גם העובדה שהמון פעמים התקף הלב מגיע ללא כאבים אופייניים מקשה על האבחון ועל מתן הטיפול המתאים. לכן אחת מדרכי המניעה היא הגברת המודעות. לגבי מזעור הסיכון, מחקרים קליניים מצביעים על כך ששמירה על אורח חיים בריא יכולה לעשות הבדל משמעותי, בין אם מדובר בתזונה נכונה ועשירה בפחמימות מורכבות, בין אם בהגבלת צריכת האלכוהול ו/או הפסקת עישון, בין אם בשמירה על משקל גוף תקין ובין אם בהקפדה על פעילות גופנית אירובית לפחות כ- 30 דקות בכל יום.
הישארות עם היד על הדופק, היוועצות במומחה לקרדיולוגיה וביצוע בדיקות שגרתיות אלו הן פעולות שיכולות לסייע גם כן באיתור מוקדם של גורמי הסיכון למחלות והתקפי לב ולטיפול בהם. בנוסף חשוב שנשים שנמצאות בסיכון ללקות בהתקף לב ידאגו לעצמן ולמשפחותיהן והחדשות הטובות הן שניתן לעשות זאת די בקלות על ידי רכישת מנוי שחל מלא. מנוי שחל עוזר להתמודד טוב יותר עם הלא נודע וברגע האמת השירות יכול להתגלות כמציל חיים ממש ולספק המון שקט נפשי.
שחל מעניקה ללקוחותיה שירות רפואי מרחוק, באמצעות הפעלת מוקד טלפוני 24/7, טכנולוגיה מתקדמת וניידות טיפול נמרץ שזמינות לקריאות בעת הצורך. במידה ואת חווה התקף לב או כל אירוע לב אחר, הצוות הרפואי של שחל יחוש אליך במהרה יעניק טיפול רפואי ויפנה אותך לבית חולים להמשך טיפול או לחלופין יאפשר לך לחזור לשגרה באמצעות אבחנה וייעוץ טלפוניים. לכן אם את חשה ברע, או חווה אחד או יותר מהתסמינים המצוינים לעיל, כל שעליך לעשות הוא לטלפן למוקד הרפואי. העברת שידור א.ק.ג בזמן אמת תעזור לצוות הרפואי לנתח את כל הנתונים, להשוות אותם לנתונים קודמים ולדעת איזה טיפול וייעוץ להעניק, בכל רגע נתון.