התקפי לב בגילאים צעירים יחסית שכיחים יותר בקרב גברים, אך בגילאים המבוגרים יותר מתהפכת התמונה. מה מרגישים בהתקף לב? ואיך אפשר לשוב לשגרה רגועה ללא דאגות?
התקף לב, המכונה גם אוטם שריר הלב, מתרחש כאשר נחסמת זרימת הדם אל הלב, שנוצרת לרוב כתוצאה מהצרות של העורקים הכליליים, המזינים את הלב, עקב תהליך של טרשת עורקים הנובע משקיעת שומנים בדופן כלי הדם.
מחקר שנערך על ידי אוניברסיטת אוקספורד וממצאיו פורסמו 2018, מגלה כי עישון, סוכרת ולחץ דם גבוה – מהווים גם בקרב נשים גורמי סיכון משמעותיים להתקף לב, ולעיתים אף יותר מאשר בקרב גברים.
המחקר, שנערך בקרב כחצי מיליון משתתפים בני 40 עד 69, הראה כי בעוד שעישון של יותר מעשרים סיגריות ביום מעלה פי שניים את הסיכון בקרב גברים להתקף לב ביחס לגברים שמעולם לא עישנו – הרי שבקרב נשים סיכון זה עומד על פי שלושה.
עוד עולה מהמחקר כי לחץ דם גבוה מעלה את סיכון להתקף לב בקרב נשים ב-80% יותר מאשר ביחס לגברים, וסוכרת העלתה כמעט פי שלושה את הסיכון להתקף לב בקרב נשים ביחס לגברים.
מחקר מעניין נוסף שפורסם ב-2018 על ידי חוקרים מאוניברסיטת טורנטו, חושף קשר בין שפעת לבין התקף לב. על פי המחקר, במסגרתו נבדקו כ-20 אלף חולים, שפעת שנמשכת יותר משבוע מעלה בכ-600% את הסיכון להתקף לב, כאשר הסיכון הולך וגדל אם קיים גם זיהום בדרכי הנשימה.
החדשות הטובות הן שחוקרים בטייוואן, שניתחו את התיק הרפואי של כ-80 אלף קשישים, מצאו שחיסון שפעת על בסיס שנתי מוריד את הסיכון להתקף לב בשיעור של 20%. באופן מפתיע, נמצא שגם כאשר חיסון השפעת לא נמצא בעל יעילות גבוהה נגד נגיף השפעת, כפי שקורה מעת לעת, הוא בכל זאת סיפק הגנה מסויימת מפני מחלות לב.
שירותים קשורים:
איך מזהים התקף לב?
בניגוד לסצנות נוטפות דרמה בקולנוע, פעמים רבות הסימנים הראשונים להתקף לב הם קלים יחסית, ורק אם אינם מטופלים – הם עלולים להתפתח ולהחמיר. התלונה הידועה ביותר להתקף לב הוא כאב בחזה, אולם הרשימה ארוכה הרבה יותר.
לעתים התקף הלב מכה בפתאומיות, ולעתים יש סימני אזהרה אפילו מספר שבועות לפני אירוע הלב – כדוגמת לחץ בחזה ותעוקת לב (אנגינה פקטוריס), שנגרמת כתוצאה בירידה באספקת הדם ללב.
כל אדם חווה התקף לב בצורה שונה, והופעת הסימפטומים שונה הן מבחינת סוג הסימפטום והן מבחינת דרגת חומרתו. יהיו כאלה שבזמן התקף לב ירגישו כאבים חמורים, ויהיו שיחושו כאב קל. מטבע הדברים, ככל שיש יותר תסמינים ועוצמתם רבה יותר – כך הסיכוי שאכן מדובר בהתקף לב גבוה יותר.
בקרב נשים, קשישים וחולי סוכרת לעתים רבות לא מופיע כאב בחזה בזמן התקף לב, וקורה שהסימנים להתקף לב מסתכמים רק בכאבי בטן, בחילה או תלונות לא טיפוסיות אחרות.
הסימנים להתקף לב
- חוסר נוחות בחזה – כאשר יש התקף לב, בדרך כלל קיימת תחושת חוסר נוחות בחזה במשך מספר דקות רצופות לפחות, או שהתחושה באה והולכת. חוסר הנוחות עשוי לבוא לידי ביטוי בתחושת מלאוּת, סחיטה, לחץ, תעוקה או כאב בחזה.
- חוסר נוחות בפלג הגוף העליון – התקף לב עלול לגרום לתחושת חוסר נוחות גם בשכמות, בכתפיים ובזרועות – לרוב בצד שמאל. כאבים אלו לעתים מתפשטים ומקרינים גם על כף היד והאצבעות. זאת נוסף על כאב גב, כאב בטן, כאב צוואר, ואף כאבי שיניים ולסת.
- חרדה – ממש כמו בהתקף חרדה, לעתים גורם התקף לב גם הוא לתחושה של פאניקה, מה שעלול לגרום לאבחון שגוי ולדחות את הטיפול הרפואי החיוני במצב חירום שכזה.
- קוצר נשימה – פעמים רבות בזמן התקף לב החולה מרגיש קושי לנשום, הוא מתנשף או משתעל, ולפעמים משמיע צפצופים בזמן הנשימה.
- בעיות מכיוון מערכת העיכול – בחילה, צרבות, גיהוק, קלקול קיבה וכאבי בטן.
יש לציין שנשים נוטות יותר לדווח בזמן התקף לב על בעיות במערכת העיכול, וכן על זיעה קרה, עייפות קיצונית, סחרחורת, וכן לחץ בחלקו העליון של הגב.
מהו התקף לב שקט?
התקף לב שקט הוא כינוי למצב בו אדם עובר התקף לב ללא הופעת הסימנים של התקף לב. על אף שחוויה של התקף לב עלולה להיות מעוררת בהלה, ואף טראומטית, התקף לב שקט עלול להיות מסוכן הרבה יותר, מאחר שהחולה אין כל מודעות לכך שהוא מצוי במצב של סכנת.
התקף לב שקט אינו ניתן לזיהוי בזמן אמת, אלא רק בעקבות בדיקות רפואיות מאוחרות – כדוגמת א.ק.ג ואקו לב, ולעתים גם באמצעות CT ו-MRI של הלב.
קורה לא פעם שסימנים להתקף לב הם קלים יחסית, על אף שהם עלולים להעיד על מצב חמור ומסכן חיים. לעתים אדם שלוקה בהתקף לב מתייחס בטעות אל הסימנים של התקף הלב ככאלו המעידים על התקף חרדה, עייפות או מתח נפשי – וכתוצאה מכך אינו פונה לקבל טיפול רפואי דחוף בזמן.
אבחון מוקדם וטיפול מיידי עלול להיות ההבדל בין חיים למוות, ועיכוב בקבלת טיפול רפואי לאחר התקף לב עלול גם להסתיים בנזק קבוע לשריר הלב, המשפיעה על הבריאות והתפקוד לטווח הארוך.
מה לעשות כשיש חשד להתקף לב?
1. הזמינו ניידת טיפול נמרץ ללא לבטים – גם אם אינכם בטוחים שאכן מדובר בהתקף לב.
2. חשוב לנוח בשכיבה בזמן ההמתנה לאמבולנס, כדי למנוע הפעלת לחץ מיותר על הלב.
3. במקרה בו יש אספירין זמין, והחולה אינו אלרגי לאספירין – מומלץ בזמן ההמתנה לאמבולנס ליטול כדור אחד של 300 מ”ג וללעוס אותו. האספירין יגרם לדילול הדם, ועשוי לסייע במניעת התפתחות קריש הדם החוסם את אספקת הדם לשריר הלב.
איך חוזרים לשגרה אחרי התקף לב?
מטבע הדברים, התקף לב מעורר חששות רבים, ולא פעם גם תחושת חרדה. הלחץ והסטרס המלווים אדם לאחר התקף לב עלולים אף להחמיר את מצבו הלבבי.
לפיכך, לאחר התקף לב חשוב לסגל אורח חיים בריא ורוגע יותר, ולעבור תהליך הנקרא שיקום לב, הכולל טיפול בגורמי הסיכון, חזרה הדרגתית לפעילות גופנית והתאמת אורח החיים. שחל מציעים לך פתרון על מנת להתמודד עם הפחד מהלא נודע: להיות מנוי בשחל פירושו לחיות בראש רגוע ובלב שקט, ולדעת שבכל רגע נתון יש מישהו ששומר עליך ויסייע לך בזמן חירום – בארץ ובעולם.
שחל מעניק למנוי שירות רפואי מרחוק בכל שעות היממה, באמצעות מוקד רפואי מנוסה ומיומן, מִכשור טכנולוגי מתקדם, מעקב אחר רשומה רפואית עדכנית, ובמידת הצורך ישגר אליך ניידת טיפול נמרץ.
במקרה של התקף לב, או אירוע לב אחר, רופא ופרמדיק של שחל יטפלו בך, יפנו אותך לביה”ח, ויעדכנו את צוות בית החולים במצבך הרפואי העדכני ובהיסטוריה הרפואית שלך – על מנת להעניק לך טיפול רפואי מדויק, ללא דיחוי וללא עיכובים מיותרים.
אם אתם חשים ברע או מזהים שינוי כלשהו במצבכם הרפואי, כל מה שאתם נדרשים לעשות הוא להתקשר למוקד הרפואי של שחל. באמצעות טכנולוגיה חדשנית, תוכלו להעביר במהירות שידור א.ק.ג לצוות הרפואי של שחל, שיפענח את התוצאות בזמן אמת, ישווה לנתונים קודמים, ובשיחה עמך יינתן ייעוץ אמין ומהיר כיצד לפעול.
בכ-88% מהמקרים ניתן לתת מענה באמצעות מעקב וטיפול מרחוק, ללא צורך בהזנקת ניידת. תוכלו לחזור לשגרה בריאה, ולהמשיך לחיות בלב שקט.