6626*

מהו דום לב וממה הוא נגרם?

במשך שנים היה נהוג לחשוב שדום לב מתרחש באופן פתאומי. מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות מציגים ממצאים מפתיעים: לעתים רבות מופיעים סימנים מקדימים לדום לב אפילו החל מ-4 שבועות לפני האירוע.

מחקר שנערך ב-2013 על ידי מכון הלב בבית החולים Cedars-Sinai הציג ממצאים מפתיעים, לאחר שניתח את התיקים הרפואיים של מאות גברים בגילאי 35-65 שלקו בדום לב פתאומי לכאורה, והסתיימו במוות מחוץ לבית החולים.

בכ-30% מהמקרים לא היה מספיק מידע כדי לברר אם אכן היו סימפטומים מקדימים, אולם בכ-560 אירועים של דום לב שנבחנו במסגרת המחקר – ניתן היה להגיע למסקנות מפתיעות לאחר בדיקת הרשומות הרפואיות, שיחות עם קרובי משפחה של המנוח, וכן תִחקור צוות האמבולנס שהגיע למקום.

כך התברר שפעמים רבות היו סימנים מקדימים לדום לב כבר 4 שבועות לפני אירוע הלב עצמו. 56% מהחולים דיווחו על כאבים בחזה, 13% מהחולים דיווחו על קוצר נשימה, וב-4% מהמקרים חשו החולים כבר מספר שבועות לפני דום הלב סחרחורת ודפיקות לב מואצות. ב-10% מהמקרים נִצפו במהלך ארבעת השבועות שקדמו לדום הלב סימפטומים האופייניים לשפעת.

שירותים קשורים:

מהו דום לב?

דום לב (SCA – Sudden Cardiac Arrest), הוא מצב של הפרעה (מעין קצר)  בפעילות החשמלית הסדירה של הלב, שגורמת לו להפסיק לפעום. דום לב גורם בתוך שניות ספורות להתמוטטות פתאומית, אובדן הכרה ואובדן דופק, והוא אחראי על מחצית ממקרי המוות הנגרמים כתוצאה ממחלות לב.

בשל תפקידו של הלב להזרים לאיברי הגוף את הדם – ועִמו החמצן – היעדר טיפול הולם בתוך ארבע דקות לכל היותר מאירוע דום לב, גורם לנזק בלתי הפיך למוח כתוצאה מהיעדר אספקת חמצן.

יובהר שבשונה מדום לב שנגרם כתוצאה מכשל חשמלי בקצב הלב, המביא להפסקת פעילות הלב לחלוטין, הרי שהתקף לב (המכונה ‘אוטם שריר הלב’) הוא מצב בו קיימת חסימה של זרימת הדם אל הלב. כך נפסקת גם זרימת חמצן תקינה אל הלב, אולם במצב של התקף לב – הלב עדיין ממשיך לפעום.

עם זאת, לעתים קורה בזמן התקף לב, שהיעדר אספקת החמצן אל הלב מובילה לשיבוש קשה בפעילות החשמלית בלב – מצב הנקרא “פרפור חדרים” (VF ), שהוא הצורה השכיחה של דום לב.

סיכויי ההישרדות לאחר דום לב מחוץ לבית החולים הם נמוכים ביותר, ונעים בין 5% ל-10% בלבד. מאחר שדום לב לעיתים קרובות מתרחש מחוץ לבית החולים, קבלת עזרה ראשונה באופן מיידי – כלומר ביצוע החייאה בסיסית הכוללת הנשמה ועיסוי הלב, נוסף על מכת חשמל באמצעות דפיברילטור במצבים של פרפור חדרים, על מנת להחזיר את הפעילות החשמלית של הלב לסדרה, מביאה לעלייה ניכרת בסיכויי ההישרדות של חולה שלקה בדום לב.

בשל היותו מכשיר מציל חיים, הדפיברילטור החצי אוטומטי נגיש במקומות ציבוריים רבים, שכן הוא אינו דורש ידע ומומחיות לצורך השימוש בו. גודלו הקומפקטי ומשקלו שעומד על 1.5 קילוגרם בלבד, מאפשר לחולי לב רבים להחזיק דפיברילטור בבית, והם נושאים אותו איתם למקום העבודה, למקומות בילוי, ואפילו לחו”ל.

ייחודו של הדפיברילטור החצי אוטומטי, הוא בכך שהטיפול באמצעותו מתבצע אחרי אבחון מדויק של החולה, כדי לוודא שאכן מדובר באירוע לב שדורש טיפול בשוק חשמלי. בנוסף קובע הדפיברילטור את עוצמת השוק החשמלי הנדרשת, בהתאם למצבו הרפואי של החולה.

מהם הגורמים לדום לב?

  • אירוע לב קודם

כ-75% מהמקרים של דום לב קשורים להתקף לב קודם. הסיכון ללקות בדום לב גבוה במיוחד במהלך החצי שנה הראשונה לאחר התקף לב. כמובן שגם דום לב קודם מעלה בצורה ניכרת את הסיכון ללקות בו פעם נוספת.

  • אי ספיקת לב

אי ספיקת לב (CHF) היא מצב בו ללב אין יכולת לשאוב כמות מספקת של דם ולהזרים אותו לאיברים בגוף. הסיכון של חולה שסובל מאי ספיקת לב ללקות בדום לב גבוה פי 6 ביחס לאוכלוסייה הכללית.

  • מחלת לב כלילית

הגורם השכיח ביותר לדום לב הוא מחלת לב כלילית (CAD), בה מתרחשת היצרות של העורקים הכליליים, המספקים דם וחמצן לשריר הלב. מחלת לב כלילית עלולה להיגרם בין היתר כתוצאה מלחץ דם גבוה, עישון ורמת כולסטרול גבוהה בדם.

  • היסטוריה משפחתית

הגנטיקה משחקת תפקיד משמעותי בכל הנוגע למחלות לב ולסיכון ללקות באירועי לב. היסטוריה של דום לב פתאומי במשפחה, ביחוד בגיל צעיר, הוא אחד מגורמי הסיכון, ובמקרה זה מומלץ לאמץ אורח חיים בריא ולהקפיד על ביקור אצל קרדיולוג, ברמת תכיפות בהתאם להמלצותיו.

  • טכיקרדיה חדרית

טכיקרדיה חדרית (VT) היא סוג של הפרעת קצב מהירה שמקורה באחד מחדרי הלב. במצב של טכיקרדיה חדרית – חשוב לבצע מעקב רפואי מוקפד.

  • מום מולד בלב

מצב בו קיים מום בלב, או במקרים בהם קיימת בעיה כלשהי במערכת כלי הדם, דורש לעתים מעקב רפואי על ידי קרדיולוג, מחשש לדום לב עתידי.

  • תרופות

תרופות מסויימות עלולות להגביר את הסיכון במצבים מסוימים להפרעות בקצב הלב, עד כדי הופעת דום לב, במיוחד בקרב אנשים הסובלים כבר ממחלת לב.

  • אשלגן ומגנזיום

גם במקרים בהם אין היסטוריה משפחתית או היסטוריה רפואית של מחלות לב, שינוי דרסטי ברמת האשלגן והמגנזיום בדם עלול לגרום לדום לב.

גורם מוות עיקרי בקרב מבוגרים

דום לב פתאומי הוא אחד מגורמי המוות העיקרים בקרב מבוגרים, שכן אי אספקת חמצן למוח במשך יותר ממספר דקות גורמת למוות מוחי.

כל דקה שחולפת מרגע דום הלב, גורמת כאמור לצניחה דרמטית בסיכויי ההישרדות של החולה.

דפיברילטור נייד – מהפכה בעולם הרפואה

במסגרת שירות דפיברילטור של שחל, יכול המנוי לרכוש מכשיר דפיברילטור שיוכל להציל את חייו אם ייקלע לאירוע דום לב.

לרשות המנוי עומד המוקד הרפואי של שחל שמעניק תמיכה רפואית בכל שעות היממה, ובמקרה הצורך אף משגר למקום הימַצאו של המנוי ניידת טיפול נמרץ בליווי רופא ופרמדיק.

הדפיברילטור קומפקטי ופשוט לשימוש ולתפעול, והוא נותן מענה לכל סוגי דום הלב. על מנת לעשות שימוש בדפיברילטור, יש צורך לחבר באופן פשוט אלקטרודות לחזה של החולה, להפעיל את הדפיברילטור, ולהישמע להנחיות המכשיר בעברית.

במקביל ניתן לקבל תמיכה וליווי טלפוני בזמן אמת מהמוקד הרפואי של שחל, שמחזיק בידיו רשומה רפואית של המנוי הכוללת את ההיסטוריה הרפואית שלו, ואת ממצאי הניטור הרפואי שנעשה לו במשך הזמן. כך ניתן לאבחן את מצבו הרפואי המדויק באופן מהיר, וללא עיכובים.

הצוות הרפואי של שחל מסייע לא רק בטיפול בדום לב ובהתקף לב בזמן אמת, אלא גם במניעתם. שירות הניטור הרפואי שמעניק הצוות הרפואי של שחל למנוי מאפשר לזהות חריגה בממצאים הרפואיים שלו, ולפעול בהתאם מבעוד מועד – וכך אף למנוע את אירוע הלב עצמו.

צוות שחל עומד כאן לרשותכם וישמח לשתף אתכם בכל הפתרונות ששחל יכולה להציע לכם. לרשות מנוי שחל עומד מוקד רפואי זמין ומקצועי בכל שעות היממה, תיק רפואי דיגיטלי זמין לכל אירוע, ניידות טיפול נמרץ חדשניות ומאובזרות, מכשירי אק”ג משוכללים וידידותיים לשימוש ועוד. אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר לקביעת פגישת ייעוץ.

צוות שחל עומד כאן לרשותכם וישמח לשתף אתכם בכל הפתרונות ששחל מציעה לכם. לרשות מנוי שחל עומד מוקד רפואי זמין ומקצועי בכל שעות היממה, תיק רפואי דיגיטלי זמין לכל אירוע, ניידות טיפול נמרץ חדשניות ומאובזרות, מכשירי אק”ג משוכללים וידידותיים לשימוש ועוד. אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר לקביעת פגישת ייעוץ.

לוגו שחל

רוצים לדעת עוד?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם