הסימנים המקדימים שיש לשים אליהם לב
כדי לעזור לבן אדם שעובר התקף לב עלינו להיות מודעים לסימפטומים על מנת לחשוד שאכן זהו המקרה. לשם כך יש להכיר את הסימנים המקדימים האופייניים:
סימנים להתקף לב אצל גברים
בעת התקף לב התלונה הבולטת היא כאב או לחץ מתמשך בחזה או אי נוחות באזור החזה. הכאב אינו מוגבל לאזור ספציפי ומורגש על שטח נרחב בחזה כשהוא יכול גם להקרין לכתפיים, לצוואר, לבטן העליונה ולזרועות. אל הכאב יכולות להתלוות גם תחושות נוספות כמו קוצר נשימה, זיעה קרה, בחילות והקאות, סחרחורות וחולשה.
סימנים להתקף לב אצל נשים
רבים אינם יודעים זאת אך התקפי לב שכיחים גם בקרב אוכלוסיית הנשים רק שהם לעיתים מתאפיינים בתסמינים מעט שונים. כך למשל נשים מדווחות על חוסר נוחות באזור החזה לצד תסמינים של קוצר נשימה, עייפות וכאבים דוקרים. נשים נוטות יותר מגברים לסבול מתסמינים פחות טיפוסיים כמו למשל כאבים באזור הזרועות (אחת או שתיהן), הצוואר, הכתפיים, הגב או הלסת. ישנם תסמינים נוספים שכיחים למדי בעת התקף לב אצל נשים, אך למרבה הצער רבות אינן מצליחות לקשר ביניהם לבין המצב הרפואי המדאיג. בין התסמינים האפשריים: בחילה, צרבת, סחרחורת, זיעה קרה, התעלפות או חרדה לא אופיינית.
התקף לב שקט
לא תמיד ישנם סימנים מקדימים ולעיתים החולה יעבור התקף לב אף מבלי שהיה מודע לכך. מצב זה טומן בחובו סיכון מיוחד, כיוון שאם חלילה חלה הדרדרות מהירה, עלול להיגרם מוות פתאומי, ללא התראה וסימנים מקדימים. הגורמים להתקף לב שקט זהים לגורמים להתקף לב "רגיל" וסוג זה נפוץ יותר בקרב נשים, חולי סוכרת וקשישים.
נתקלתי באדם שעובר התקף לב. מה עלי לעשות?
היות וטיפול רפואי יכול למנוע נזק בלתי הפיך לשריר הלב, הדבר הראשון שיש לעשות כאשר רואים אדם חווה התקף לב הוא להזעיק עזרה רפואית באופן מידי. אבחון מקדים הוא קריטי, שכן פתיחת העורק החסום על ידי צנתור יכולה למזער את הנזק לשריר וחשוב לבצע אותה מהר ככל שניתן. לכן כל שניה חשובה ואין להתמהמה או לחכות שאולי הכאב יעבור.
במידה ואדם מתלונן על כך שאינו מרגיש טוב ומציין את התסמינים שהוזכרו לעיל, עליכם לחייג 101 ולהזעיק את מד"א ללא עיכוב. עד להגעת אמבולנס או ניידת טיפול נמרץ עליכם להורות לחולה לשבת או לשכב, על פי מידת נוחיותו ללא מאמץ. יש למנוע מאותו אדם לבצע כל פעולה שהיא, אפילו אם מדובר בהליכה לשירותים, שכן כל פעולה הכרוכה במאמץ יכולה לגרום לנזק נוסף לשריר הלב. במידה ואותו אדם מאבד את ההכרה יש להתחיל בביצוע החייאה.