דום לב וחשיבות הדפיברילטור במתן עזרה ראשונה
זה יכול לקרות במקום העבודה או בבית החולים, שכיח בעיקר בשעות הבוקר אך מתרחש גם לאורך כל שעות היממה. כיצד נזהה שהאדם מולנו חווה דום לב ואיך נוכל להגיש עזרה ראשונה בצורה יעילה ומהירה. כדי שלא ניתפס לא מוכנים, נדע לפעול נכון.
דום לב “מוות לבבי פתאומי SCD” הינו מצב שבו ישנה הפסקה פתאומית של פעילות הלב, מתרחש במקרים רבים, עקב הפרעת קצב מהירה אשר מונעת מהלב להתכווץ במהירות.
ייעוץ מקצועי לכתבה: ד”ר יצחק אבנד, קרדיולוג מומחה, סמנכ”ל רפואה בחברת שחל.
האוכלוסייה השכיחה לדום לב
דום לב שכיח בקרב האוכלוסייה הבוגרת: ככל שהגיל עולה, הסכנה לדום לב שכיחה יותר. בנוסף, התופעה יכולה להתרחש בקרב אנשים שסבלו בעבר ממחלה לבבית, או אנשים שהמחלה לא אובחנה בהם קודם אך קיימים בהם גורמי סיכון כגון: עישון, יתר לחץ דם, סכרת, שומני דם מוגברים ועוד. ישנם אנשים שיחוו דום לב ללא סימני אזהרה: צעירים עם נטייה גנטית להפרעות קצב או קיום מחלות לבביות. ישנם אנשים הסובלים ממצבים לבביים ואינם מודעים אליהם כגון: דלקת שריר הנלוות לזיהומים ויראליים- אותם סממנים שהצטברו- יכולים לגרום לדום לב.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מפרסמת נתונים בשנת 2015 בהם למעלה מ 6000 אנשים מתים ממחלת לב, מידי שנה, כמחיצתם בטרם הגעתם לבתי החולים. בנוסף, ידוע כי הזמן שבו נוכל להגיש עזרה ולמנוע מוות מאדם שפקד אותו דום לב- הינו בין שניות לדקות ספורות. לכן חשוב לדעת מהם הסממנים לדום לב וכיצד נוכל להגיש עזרה.
5 סימנים שבאמצעותם נזהה שהאדם מולנו חווה דום לב:
- יצנח על הרצפה, ינסה להכניס אוויר ויאבד את הכרתו במהירות.
- יכחיל, יחוויר ולאחר זמן, יהיה קר.
- יפסיק להגיב לכאב.
- בהתחלה נראה את בית החזה עולה ויורד, אך ככל שאובדן ההכרה יתמשך, גם התפקודים המוחיים כגון מרכז הנשימה יפסיקו לעבוד ולפיכך לא נבחין בתנועות נשימה.
- לא נצליח להרגיש דופק על פני הלב או בעורקים הגדולים שעוברים בצוואר והגפיים.
החשיבות למתן עזרה הינה קריטית, סיכויי ההישרדות אינם גבוהים: כל דקה שעוברת, מורידה ב 10% את סיכויי ההישרדות, לפיכך יש לנו בין שניות לדקות בודדות להגשת עזרה.
כיצד נעניק עזרה ראשונה במקרה של דום לב?
ממהרים להביא דפיברילטור ואם אין בנמצא, יוצרים קשר עם מוקד החירום של שחל למנויים או עם כל מוקד עזרה ראשונה אחר כגון מד”א ומבקשים מהם להגיע במהירות עם המכשיר, כדי לתת מכת חשמל לאדם. לאחר מכן מתחילים בעיסוי לב- כאשר מעסים בצורה יעילה וחזקה ובמקום הנכון, עיסוי הלב מייצר זרימה של הדם בגוף ע”י לחיצה חיצונית המרוקנת את הלב, לצד הרפיה ששואבת את הדם ללב מהוורידים וכך משמרת רמה מסוימת של זרימת דם וחמצון עד למתן מכת החשמל.
חשיבות הדפיברילטור
דפיברילטור הינו מכשיר שמטרתו להחזיר את קצב הלב לפעולה ע”י מתן שוק חשמלי ללב באמצעות שתי אלקטרודות שמצמידים לגוף החולה, בסמיכות ללב. המכשיר משוכלל, קל לשימוש גם למי שאינו מנוסה וזאת בשל היותו אוטומטי וחצי אוטומטי אשר מנחה בשפה פשוטה כיצד לפעול בזמן חירום וכיצד להשתמש במכשיר ובכך להציל חיי אדם. יתרה מכך, המכשירים המיוצרים ע”י חברת שחל, מזהים את הפרעת הקצב ומכת החשמל, אם הייתה טעות באבחנה, לא נוכל לכפות את מכת החשמל במצבים שאינם מתאימים בפן הרפואי.
למנויי שחל יתרון נוסף, המוקד הרפואי של שחל מכיר את מיקומו של המכשיר בבית העסק או בבית הפרטי ובכך להנחות כיצד לאתרו במהירות ולתפעלו ביעילות. הצוות מכיר היטב את ההיסטוריה הרפואית ולפיכך מיומן לתת מענה לסיטואציה הרפואית שבה החולה נמצא, במקביל לשליחת ניידת עזרה ראשונה.
ככל שנהיה מודעים, נבין את החשיבות במתן עזרה ראשונה בייחוד לאדם החווה דום לב אשר כל שנייה מהותית להצלת חייו, נדע כיצד עלינו לפעול, לבצע עיסוי לב, איתור ומתן החייאה של מכשיר הדפיברילטור במתן מכת חשמל, כך נגביר באופן משמעותי את סיכויי הצלת חייו.