מהי טרשת עורקים ולמה היא מסוכנת?
טרשת עורקים, או הסתיידות עורקים, היא מצב שבו העורקים, המעבירים חמצן וחומרים חיוניים מהלב אל איברי הגוף, הופכים צרים ומחוספסים וזרימת הדם דרכם נפגעת.
ככל שאנו מתבגרים, שומן וכולסטרול מצטברים על דפנות העורקים ויוצרים פלאק (רובד) ששוקע, מקטין את נפח העורק, ומפריע לזרימת הדם התקינה בו. הפלאק יכול להצטבר בכל עורק בגוף, וחלקים ממנו יכולים להישבר וליצור קריש דם. זו הסיבה שטרשת עורקים מסוכנת ועלולה להוביל לכדי התקף לב, שבץ מוחי ומגוון מחלות לב וכלי דם.
האויב הסמוי מעין
מחקר שנערך בשנת 2001 על 262 נבדקים בריאים לכאורה ומקשת רחבה של גילאים, הראה שבמעל ל-50% מהנבדקים נמצאה נוכחות של טרשת עורקים.
בקרב בני 50 ומעלה המצב היה עגום אף יותר: ל-85% ממשתתפי המחקר נמצאה עדות לטרשת עורקים. אף אחד מהמשתתפים לא ידע שהוא סובל מכך.
הבשורה המשמחת היא שניתן להקטין את הסיכוי ללקות בטרשת עורקים, למנוע את התפשטותה ואף לטפל בה בהצלחה כשמכירים את התסמינים והגורמים לה. למעשה, הודות לאבחון, לטיפול ולמניעה המתקדמות, בעשורים האחרונים שיעור התמותה ממחלות לב וכלי דם הנגרמות מטרשת עורקים ירדו ב-25%. בד בבד איכות ותוחלת החיים של מי שסובל ממנה השתפרו משמעותית.
מה הסימפטומים של טרשת עורקים?
סימפטומים לטרשת עורקים מתגלים בדרך כלל רק בגיל המעבר או בגילאים מבוגרים, שכן לפלאק לוקח זמן להיבנות. המחלה יכולה לשכון בגוף שנים מבלי להראות סימן כלל. בשלב שבו התסמינים מתגלים, היכולת של הדם לזרום בחופשיות כבר נפגעה ויש חסימה. אז מורגשים בדרך כלל הסימנים הבאים:
- כאבים בחזה או תעוקה בלב
- קוצר נשימה
- תחושת תשישות
- בלבול או חוסר בהירות במחשבה, במקרים בהם החסימה מתרחשת במחזור הדם למוח
- חולשה בשרירי הרגליים, במקרים בהם החסימה מתרחשת במחזור הדם לגפיים התחתונות
- כאבים ברגל ביד או בכל מקום בו קיים עורק חסום, בעיקר לאחר מאמץ
מכיוון שקריש דם שמקורו בטרשת עורקים עלול להוביל להתקף לב או לשבץ מוחי, כדאי להכיר ולזהות גם מה הם הסימנים להתקף לב ומה הסימנים לשבץ מוחי, על מנת שבמקרה ונזהה אותם נפנה למוקד הרפואי שחל באופן מיידי. כך נוכל לקבל אבחון ראשוני מהיר ומדויק, וייעוץ שיסביר לנו ולמשפחתנו כיצד להמשיך מכאן את הטיפול.
שירותים קשורים:
הגורמים לטרשת העורקים
ניתן למצוא עדויות לטרשת עורקים כבר אצל ילדים ובני נוער, ולכן חוקרים אינם יודעים בדיוק מה הסיבות להיווצרותה. עם זאת הם יודעים שהמחלה מתפתחת מהר יותר ככל שמתבגרים ומזדקנים, וכי קיימים כמה גורמים חיצוניים המגדילים את הסיכון לקות בה.
- רמות גבוהות של כולסטרול בדם: בדגש על רמות גבוהות של הכולסטרול הרע (LDL) ושל טריגליצרידים, ורמות נמוכות של הכולסטרול הטוב (HDL) בדם. מצב זה נובע בדרך כלל מצריכה של מזון רווי בשומנים וכולסטרול.
- לחץ דם גבוה: לחץ דם של מעל 140/90 לאורך זמן.
- עישון: עישון גורם לנזק בכלי הדם ומכווץ אותם, מעלה את לחץ הדם ואת רמות הכולסטרול. בנוסף, הוא משבש את כמות החמצן המגיעה לרקמות הגוף.
- רמות גבוהות של סוכר בדם: עמידות לאינסולין או סוכרת שגורמים לרמות גבוהות של סוכר בדם.
- משקל יתר: מעיד בדרך כלל על תזונה לא נכונה ולא מאוזנת המבוססת על צריכת פחמימות ושומנים.
- חוסר פעילות גופנית: מעלה את הסיכון לטרשת ולמחלות נלוות.
- גיל: החל מגיל 45 ומעלה בנשים ומגיל 55 בגברים, הסיכון ללקות בטרשת עורקים גדל.
- היסטוריה משפחתית: אם בקרב המעגל המשפחתי הראשון יש גברים לפני גיל 55 או נשים לפני גיל 65, שאובחנו עם בעיות לב הסיכון ללקות בהסתיידות עורקים גדל.
- סטרס: מחקרים מראים שאחד הגורמים שמניעים התקפי לב הוא מצב של לחץ או כעס.
- צריכת אלכוהול גבוהה: אלכוהול מחליש את הלב ומגביר סיכויים לחלות בטרשת עורקים.
איך מאבחנים הסתיידות עורקים?
במקרה שמתגלים תסמינים של טרשת עורקים, הרופא ישלח אותנו לבצע סדרה של בדיקות. בין הבדיקות השכיחות:
- בדיקת כולסטרול: בדיקת דם לגילוי רמת הכולסטרול בדם
- בדיקת אולטרסאונד דופלר: לגילוי חסימות בעורקים
- בדיקת ABI) Ankle-Brachial Index): בדיקת דופלר למדידת היחס בין זרימת הדם ברגל לבין זרימת הדם ביד, וכן הזרימה לאורך הרגל כדי לראות שינוי המעיד על בעיה ולעמוד על חומרתה.
- בדיקת א.ק.ג: בודקת את הפעילות החשמלית של הלב ועשויה להעיד על נזק או מצוקה של שריר הלב.
- בדיקת מאמץ: בודקת את קצב הלב, הא.ק.ג, ולחץ הדם במצב של מאמץ (על הליכון או אופני כושר).
- בדיקת אנגיוגרפיה: בדיקת דימות המאפשרת לראות את כלי הדם, הזרימה בהם והפרעות לזרימה אם יש.
ייתכנו גם בדיקות נוספות, בהתאם למצב הרפואי שאיתו הגענו לרופא או הממצאים שהתגלו בבדיקות האחרות, כדוגמת בדיקת אקו לב, רנטגן חזה, CT של הלב והעורקים בחזה וכן הלאה.
טיפול בטרשת עורקים
אחת הדרכים לטפל בטרשת עורקים היא באמצעות הפחתת גורמי הסיכון שגורמים לחסימות ולהתעבות דפנות העורקים. אימוץ אורח חיים בריא יכול לסייע למנוע את התגברות הטרשת ולעכב את השלכותיה:
- לאמץ הרגלי אכילה בריאים: הכנסת ירקות ופירות, דגנים מלאים, בשר רזה ועוף, ומוצרי חלב דלי שומן לתפריט. הקפדה על אכילת תפריט מאוזן, שאינו רווי במלח, סוכר, שומן וחיטה מעובדת מסייעת לגוף שלא לצבור כולסטרול שיוצר את הפלאק.
- להקפיד על פעילות גופנית: פעילות ספורטיבית משפרת את הבריאות, ממריצה את זרימת הדם וטובה ללב. כדאי להתייעץ עם הרופא אילו סוגי פעילות מומלצים עבורנו.
- להפסיק לעשן: סיגריות מזיקות לכלי הדם ומגדילות את הסיכון לטרשת עורקים ולמחלות נלוות. לא רק עישון אקטיבי פוגע, אלא גם עישון פסיבי, ולכן גם אם קרובי המשפחה מעשנים, כדאי לשכנע אותם להפסיק.
במקרים מסוימים הרופא ימליץ על טיפול תרופתי כדי למנוע החמרה במצב, לדוגמה:
- טיפול תרופתי להורדת כולסטרול
- מדללי דם מחשש ליצירת קרישי דם
- תרופות להורדת לחץ דם
במצב מתקדם של חסימת עורקים, אם הסימפטומים מצביעים על סכנה או אם קיים סיכון לרקמה או איבר, ייתכן שהרופא ימליץ על ניתוח כאמצעי לטיפול בטרשת העורקים. סוגי הניתוחים האפשריים במקרה כזה הם:
- ניתוח מעקפים: שימוש בכלי דם ממקום אחר בגוף או בצינורית סינטטית על מנת להטות את מסלולו של הדם מהעורק החסום. נעשה כאשר יש מספר גדול של עורקים חסומים.
- טיפול טרומבוליטי: המסת קריש דם באמצעות הזרקת תרופות אל העורק החסום, התוקפות את החלבון שיוצר את קריש הדם.
- צנתור טיפולי (אנגיופלסטיקה): החדרת קטטר שבסיומו בלון אל העורק החסום במטרה להרחיבו. לאחר סיום הפעולה משאירים בתוך העורק תומכן (STENT) שמשאיר את העורק פתוח.
החיים עם טרשת עורקים
אי אפשר לבטל את הנזק שכבר נגרם על ידי טרשת העורקים, אבל ניתן למנוע ממנה לגרום נזק נוסף. באמצעות אימוץ אורח חיים בריא, נטילת תרופות בעת הצורך, וניטור המצב הבריאותי נוכל לחיות חיים ארוכים ומהנים גם עם טרשת עורקים.
מכיוון שלמחלה זו ייתכנו סיבוכים קשים הקשורים לתפקוד הלב, שחל מציעים מנוי המאפשר בכל זמן נתון, בכל שעה ומכל מקום – בארץ ובעולם, ליצור קשר עם המוקד הרפואי ולקבל אבחון מהיר של מצבנו הרפואי, בכל פעם שקיים חשש של שינוי במצבנו הרפואי. טיפול מהיר ומדויק מציל חיים בזמן אמת ויעזור לנו לחיות בראש שקט מדאגות בשאר הזמן.