כולסטרול – (Cholesterol)

כולסטרול – (Cholesterol)

סוג של חומר שומני.  מיוצר על ידי הגוף (בעיקר בכבד).  מהווה את החומר הבסיסי עליו בנויים הורמונים רבים בגוף האדם. מהווה גם מרכיב בתזונה, בעיקר במזונות המכילים שומן מן החי.
רמה נורמאלית של הכולסטרול הכללי (total cholesterol) מוגדרת כנמוכה מ– 220 מ"ג/דצ"ל. לשמירה על בריאות הלב קיימות המלצות להורדת הרמה אל מתחת ל- 150מ"ג/דצ"ל.
מנתונים מחקריים עולה, כי עם כל הורדה של 1% בכולסטרול הכללי, הסיכון למחלת לב יורד ב - 2%. לדוגמא, הורדה של רמת הכולסטרול הכללי מ-200 ל- 180 מביאה לירידה של 20% בסיכון למחלת לב.
נהוג להפריד בין הכולסטרול מסוג LDL המכונה ה"כולסטרול הרע", לבין הכולסטרול מסוג HDL המכונה ה"כולסטרול הטוב".
המונחים  LDL  ו HDL מתייחסים למרכיב החלבוני הנושא את השומן ומעביר אותו בדם.

הכולסטרול מסוג LDL (הכולסטרול ה"רע") ידוע כקשור לתהליכי הטרשת בעורקים.
מומלץ כי רמתו לא תעלה על 130 מ"ג/דצ"ל בקרב אלו עם גורמי סיכון למחלה לבבית.
בקרב חולי לב, השאיפה היא להורדת רמת הכולסטרול ה"רע" לערכים של  70 – 80 מ"ג/דצ"ל .

הכולסטרול מסוג HDL הוא בעל תפקיד הגנתי על עורקי הלב.
הרמה המומלצת בנשים היא מעל 45 מ"ג/דצ"ל ובגברים מעל 55 מ"ג/דצ"ל.
מחקרים מעידים על כך שכל עלייה של 1% בכולסטרול ה"טוב" כרוכה בירידה של 3-4% בסיכון להתקף לב.  ידוע כי פעילות גופנית אירובית מסייעת בהגברת רמת הכולסטרול ה"טוב".

תגובות סגורות.