מחקר חדש ומבהיל, מגלה עד כמה אכילת מזון שמן מסוכנת, וגם מסביר מדוע גם מי שנהנה מרמות תקינות של כולסטרול – עלול ללקות בלבו

מאת: רועי שני
 

רמות תקינות של כולסטרול ושומני דם אינם ערובה מוחלטת לבריאות הלב. מחקר חדש שופך אור על הסיבה לכך, ומגלה כי מזון עתיר בשומן מוצא את דרכו אל העורקים הכליליים, ושוקע שם – כל זאת בתוך שבועיים ימים בלבד.

 

במחקר, שנערך באוניברסיטת סינסינטי בארה"ב, התגלה כי עכברים שהוזנו במזון עתיר שומן הציגו התקשות עורקים בתוך 14 ימים מזמן שאכלו את המזון השמן. "תאי השומן המקיפים את עורקי העכברים הראו תגובה דלקתית, מה שעלול להתפתח לדלקת גם בעורקים" מסביר ניל ויינטראוב, החוקר הראשי ויו"ר החטיבה הקרדיווסקולרית של האוניברסיטה.

כשבחנו ויינטראוב וצוותו תאי שומן שנדגמו מאזור העורקים הכליליים של ששה מועמדים אנושיים להשתלת לב, הם מצאו מאפיינים דלקתיים דומים בתאי השומן. זאת חרף העובדה שאיש מן המטופלים לא סבל מרמת כולסטרול גבוהה.

הרופאים כבר יודעים כיום, כי דלקתיות בעורקים היא אינדיקציה מרכזית לזיהוי טרשת עורקים והתקשות של העורקים. צריכה מוגברת של מזונות עתירי שומן מעודדת התפתחות מחלות לב וכלי דם ומעלה את רמת הכולסטרול, הליפידים ושומנים דם נוספים.

"במעבדה הסתבר לנו כי רקמות שומן אנושיות ועכבריות הציגו תגובה דלקתית – זאת מבלי שהפרטים שנבדקו עלו במשקל או שרמות הכולסטרול שלהן עלו", אמר ויינטראוב, והוסיף: "הממצאים הללו עשויים להסביר מדוע אנשים שאף על פי שרמות השומנים והכולסטרול שלהם תקינות – לוקים בהתקפי לב".

בניסוי התגלה כי המזונות השומניים גורמים לשינוי במבנה רקמת השומן באזור שסביב העורקים, וזאת בתוך פרק זמן קצר ביותר. "זו אזהרה לכל אלו שלא סובלים מבעיות משקל או כולסטרול. הרגלי תזונה לקויים עלולים להוביל לבעיות רבות, והממצאים מראים שתזונה עתירת שומן פוגעת בבריאות בדרכים שעד כה לא הבנו", הדגיש החוקר.

המחקר, שפורסם ב-Circulation Research, כתב העת של איגוד הלב האמריקאי, בא להתריע מפני אכילת מזונות עתירי שומן גם אצל אלו שרמת הכולסטרול שלהם תקינה. "נדהמתי לגלות כמה מהר גורמים מזונות שמנים לדלקת מסביב לכלי הדם", אמר ויינטראוב וציין: "זה ממש מפחיד".

להצטרפות לשירותי שחל לחץ כאן


להצטרפות לשירותי שחל לחץ כאן

תגובות סגורות.