השפעת תוספי מזון על הלב

סוקרטס, אמר כבר לפני אלפי שנים "יהיו מזונותיך תרופותיך, ותרופותיך מזונותיך"

המכירות בשוק תוספי המזון בישראל נאמדות ב – 400 מיליון שקל לשנה.
37% מהאוכלוסייה היהודית הבוגרת נוהגת לצרוך תוספי מזון, נשים יותר מגברים. עם העלייה בגיל נצפית גם עליה בשיעור הצריכה. תוספי המזון נתפסים כמוצרים המאפיינים אורח חיים מערבי, מודרני, השם דגש על בריאות.

הקהילה המדעית חלוקה בדעותיה כלפי הנושא. המצדדים בזכות התוספים טוענים כי אין אפשרות כיום לקבל את הויטמינים / המינרלים הנדרשים מהתזונה, גם אם היא מאוזנת. שיטות אופן ההכנה של המזון המודרני והנדסת המזון לחיי מדף ארוכים – מכלה את החומרים החיוניים שבו.
המתנגדים טוענים שהשימוש בתוספים נעדר הוכחות מחקריות מבוססות ליעילות, שאין בנמצא סטנדרטים ברורים לאיכות המוצר למינון הנדרש, ושסכנת רעילות ומינון יתר היא משמעותית.

למרות הויכוח, זכו מספר תוספי מזון עם השנים לעניין גובר של הממסד הרפואי. נציין שניים :

אומגה 3 – חומצת שומן. כבר בראשית שמנות הארבעים, הבחין מדען בשם סינקלייר במסגרת תצפיות שביצע על אוכלוסיית אסקימואים בגרנלנד, בתופעה פרדוקסאלית. למרות שתזונתם של האסקימואים הייתה עשירה מאד בשומן, שכיחות מחלות הלב בקרבם הייתה נמוכה להפליא.
לאחר חקר בנושא התבססה המסקנה שתזונתם העשירה בדגי הים הצפוני (סלומון, מקרל, הרינג) מספקת להם כמות גבוהה של אומגה 3 המקנה הגנה בפני מחלות לב.
כיום אכן ידוע כי חומצת שומן זו מונעת היווצרות קרישי דם, משפרת את פרופיל השומנים בדם, כנראה שהיא גם מייצבת את המערכת החשמלית של הלב ומונעת התפתחות של הפרעות קצב קטלניות באוכלוסיה שעברה התקף לב, ומכאן שהיא מאריכה תוחלת חיים.
לאחרונה מצטבר מידע המלמד על חשיבותה גם למוח. כנראה שחסר שלה עלול לגרום בגיל הילדות להפרעות כמו : היפראקטיביות, חוסר קשב וריכוז, דיסלקציה ונטייה לאלימות ובגיל המבוגר לבעיות כמו : דיכאון, בעיות זיכרון ואפילו אלצהיימר.
המקור העיקרי לה הוא דגי הים הצפוני, אולם היא תכולתה גבוהה גם בזרעי פשתן ואגוזי מלך.

Q10 – חומר דמוי ויטמין אשר זכה בשנים האחרונות לפופולאריות רבה. לאחרונה התפרסם מחקר גדול המוכיח שהוא משפר את מצבם של חולי אי ספיקת לב.
התברר שאצל חולים באי ספיקת לב יש ריכוז נמוך יחסית של החומר הנ"ל וייתכן שריכוזו הנמוך קשור לסיכויי תמותה מוגברים. כעת מחכים לתוצאות המחקר האמריקאי לגבי תרומתו בהפחתת תמותה.

הסכנות העיקריות בתוספי המזון – לתוספי המזון השונים עלולה להיות אינטראקציה משמעותית עם תרופות שונות. לפחות מחצית מאלו הנוטלים תוספי מזון עושים זאת על דעת עצמם מבלי ליידע רופא, ולא תמיד הם מודעים לשילובים של תוסף / תרופה שעלולים להוות סכנה.
למשל, גם לאומגה 3 וגם ל Q10 השפעה משמעותית על תרופה לדילול דם בשם קומדין, שרבים מחולי הלב נוטלים אותה. אומגה 3 למשל, מגביר את פעולת הקומדין ועלול לחשוף את המשתמש לסכנת דימומים, ואילו Q10 מפחית את השפעת הקומדין ודורש עליה במינון שלו על מנת לשמור על דילול הדם הרצוי.




להצטרפות לשירותי שחל לחץ כאן

תגובות סגורות.