גלגולה של גבינה

עולם החלב ומוצריו עשיר לא רק בטעמים אלא גם בעובדות מרתקות פיקנטיות ומשעשעות שמוכרות למעטים מאתנו. מדוע קיבלה מלכת אנגליה גליל גבינה במשקל של חצי טון? מה קורה לפרות כאשר משמיעים להן מוסיקה והיכן נאכלה עוגת הגבינה הראשונה בהיסטוריה? על שאלות אלו ואחרות באוסף ייחודי זה שהורכב במיוחד עבורכם לרגל חג השבועות

 

פרות מפיקות למעלה מ 90% מאספקת החלב העולמית. פרה ממוצעת מפיקה כ- 90 כוסות חלב ביום או כ- 200,000 כוסות חלב במהלך חייה והעטין של פרה מסוגל להכיל בין 11-23 ליטרים של חלב טהור. במקומות מסוימים בעולם, כמו ארה"ב למשל, חלב נחשב ליקר יותר מאשר דלק.

הפעם הראשונה בה מוזכרת בכתובים ‘עוגת גבינה’ היתה לספורטאים, העוגה כללה "גבינה מרוסקת, קמח חיטה וביצה אחת".

ואם על ספורט נדבר, אז באנגליה נערכת מדי שנה אחת התחרויות המוזרות בעולם. אליפות בגלגול גבינה. כחמישים משתתפים רודפים בכל כוחם אחר גליל גבינת צ’דר המתגלגל במהירות אדירה במורד הגבעה ‘קופר היל’ הסמוכה לגלוסטר. הראשון שמצליח ללכוד את הגבינה הדוהזוכה בתחרות ו…בגבינה.

אחת הזוכות הגדולות בגליל גבינה, הייתה לא אחרת מאשר ויקטוריה מלכת אנגליה. אך היא לא נדרשה לרוץ. לרגל חתונתה קיבלה המלכה במתנה גליל גבינה ענק במשקל של 500 ק"ג !

למרות המרקם הגבינתי של החלב, הוא מורכב למעשה מ 85-95 אחוז מים (היתרה ויטמינים מזינים, פרוטאינים, פחמימות ושומן). כדי לייצר חצי ק"ג של גבינה יש להשתמש ב 5 ק"ג של חלב. ייצור של 450 גר’ חמאה דורש כמעט 10 ק"ג של חלב ומאחורי גלון בודד של גלידה ניצבים 5.5
ק"ג חלב.

החלב נחשב למסיר כתמים יעיל ביותר ויש המשתמשים בו גם להברקת מסגרות מוזהבות ומראות. אבל הוא יעיל לא רק נגד כתמים, אלא גם נגד צריבה בפה כתוצאה מאכילת מאכל חריף. הפרוטאין casein המצוי במוצרי חלב, מסייע להרגיע בלוטות טעם צורבות.

חוקרים מאונ’ מנצ’סטר שבארה"ב מצאו כי צריכה ‘כבדה’ של חלב משפרת את תוצאות האימון בחדר כושר. במחקר נמצא כי נשים הצורכות 2 כוסות חלב ביום לאחר האימון בחדר כושר, מאבדות כמות גדולה יותר של שומן ומחזקות את השרירים שלהן טוב יותר בהשוואה לאלו
הצורכים משקאות אנרגיה.

בעולם מוכרות כיום כ- 2000 סוגי גבינות, המיוצרות ממגוון סוגי חלב לרבות, חלב פרות, כבשים, עזים, בופאלו, סוסים ואפילו גמלים. אלופי העולם בצריכת גבינות הם היוונים. 27 ק"ג בממוצע לאדם, בשנה. 3/4 מזה הן גבינות ממשפחת הפטה. בצרפת עומד ממוצע הצריכה על 26.1 ק"ג
"בלבד" ואנחנו בישראל ניצבים במקום ה-13 עם צריכה שנתית ממוצאת של של 16.4 ק"ג גבינה
לאדם.

 

אנשים כל כך אוהבים גבינות שלמעשה כמות הייצור השנתית של גבינה בעולם, גדולה יותר מכמות הייצור של פולי קפה, עלי תה, פולי קקאו וטבק – גם יחד.

אגב אהבה ומוצרי חלב. מסתבר שפרות אוהבות מוסיקה. מחקרים מצאו שחשיפת פרות למוסיקה לאורך זמן, מעלה את כמות ייצור החלב שלהן.

שיהיה לכולנו חג שמח!

להצטרפות לשירותי שחל לחץ כאן




להצטרפות לשירותי שחל לחץ כאן

תגובות סגורות.