אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו

מאת: שירלי כץ, מנהלת מרקום בחברת שחל

פירות יבשים מאוד פופולאריים במדינתנו הקטנה במשך כל השנה, ובט"ו-בשבט בפרט. אכילת פירות יבשים בט"ו בשבט הינה שריד למנהג יהודי התפוצות לאכול מפירות ארץ ישראל. על מנת שהפירות הללו יישמרו כל הדרך מהארץ הקדושה לארצות הגולה השונות, ללא אמצעי קירור, נהגו לשלוח את הפירות יבשים.

הם טעימים, מתוקים ומספקים לנו כמות גדולה של מינרליים, ויטמינים וסיבים תזונתיים חיוניים. יחד עם זאת, הדעות לגביהם חלוקות – יש המתייחסים אליהם כאל חטיף מזין ובריא, ואילו אחרים טוענים שהם בעצם לא יותר טובים מממתקים וכי יש להיזהר מהחומרים המשמרים והתוספים המלאכותיים שמתווספים אל הפירות בתהליך הייבוש והשימור שלהם. בדיוק בגלל זה אנחנו בוחרים להזכיר לכם את הפתגם החשוב: "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו".

ברוב הפירות היבשים משתמשים בגופרית (סולפיטים,  E-220או E-223). תפקיד הגופרית הוא לשמור
על הצבע הטבעי של הפירות ולעיתים אף להבהיר ולהוסיף להם צבע נוסף, על מנת שהפרי המיובש יראה אטרקטיבי יותר. חומר מסוכן נוסף שעלול להימצא בפירות הוא ה- E905 המשמש כחומר לזגוג והברקת הפירות ומקורו בעולם תוצרי הנפט, גם הוא מתווסף לפירות רק על מנת ליצר אפקט מבריק
ואטרקטיבי יותר.

ניתן לייבש פירות בשמש בתהליך טבעי, מבלי להוסיף להם חומרים משמרים וחומרים כימיים שונים ומשונים. הפירות נשמרים היטב בשל כמות הסוכר הטבעי הקיים בהם, התוספים האלו נועדו בעיקר על מנת לשפר הנראות ולא את הטעם של הפרי ולעיתים קרובות הפירות שיובשו בתהליך טבעי יהיו טעימים ובטוח שבריאים יותר למאכל.

אז אחרי שנזהרתם מכל התוספים אסור לשכוח שהפירות המיובשים אכן יכולים להיות טבעיים ומזינים,
אך מעצם היותם ממותקים כל כך הם בהחלט יכולים להיחשב כממתקים ואסור לשכוח שהם עשירים בסוכר ובקלוריות רבות הנובעות ממנו. ערכי הסוכר והקלוריות של הפרי המיובש גבוה הרבה יותר מערכם בפרי הטרי כיוון שהוא הופך להיות מרוכז יותר ברגע שהמים יובשו.

כך למשל, 100 גרם של שזיפים טריים מכילים רק כ- 46 קלוריות, ואילו 100 גרם של שזיפים מיובשים מכילים כ- 240 קלוריות! בכף צימוקים לעומת זאת – יהיו כ- 60 קלוריות בלבד. צימוקים יכולים בהחלט להיות מקור לאנרגיה בריאה וחיונית במשך היום. צימוק הינו אחד מהפירות היבשים הפופולארים ביותר מבין סוגי הפירות השונים יחד איתו בראש הרשימה מצויים התמרים, השזיפים, התאנים והמשמשים.

צימוקים עשירים בויטמין B6, אשלגן, סיבים תזונתיים, ברזל ורכיבים נוגדי חמצון. מונעים נזקים של חמצון בתאי הגוף, מפחיתים סיכוי לסרטן המעי הגס ולמחלות לב, מורידים את רמת הכולסטרול בדם, ומקלים על תסמונת המעי הרגיש, בנוסף, הצימוקים מכילים 80% סוכר בריא ולכן מהווים מקור אנרגיה מעולה.

ישנם מתכונים רבים בבישול ובאפיה המשלבים בתוכם צימוקים שחורים או לבנים אבל אפשר גם לאכול אותם פשוט כמו שהם.

קצת המלצות לדרך:

1. לחולי סוכרת ולסובלים מדלקות מעיים, מזיהום בפטריית הקנדידה או ממערכת חיסון חלשה,
מומלץ להימנע לחלוטין מאכילת פירות יבשים.

2. בחרו פירות יבשים ללא תוספת סוכר, הסוכר הטבעי שנשאר בפרי מספיק בהחלט.

3. השתדלו לצרוך פירות אורגניים – חשוב לדעת שפירות יבשים בתפזורת שנמכרים בחנויות טבע הם
לא בהכרח אורגניים. אם לא רשום שהם אורגניים, הם כנראה לא. אם אתם רוכשים פירות יבשים
בתפזורת בקשו לראות את האריזה המקורית (שנארזה על-ידי היצרן).

4. שמרו את הפירות במקרר (חשוב במיוחד כאשר הפירות אורגניים, כיוון שאין בהם חומרים משמרים).

5. אם אתם מתלבטים לגבי ברכת המזון המתאימה לצימוקים (הרי מדובר בענבים מיובשים אז זה יכול
להיות בורא פרי העץ, וגם פרי האדמה או אולי פרי הגפן) התשובה היא כי צימוק הוא כמו של ענב,
לכן על צימוקים מברכים ‘בורא פרי העץ’.

6. בצד הפירות המיובשים מומלץ לצרוך גם אגוזים למיניהם ולהעדיף אותם על פני פיצוחים קלויים.

7. השתדלו שתמיד תהיה אתכם שקית צימוקים קטנה שתספק לכם אנרגיה חיונית בשעת הצורך:
"וַיִּתְּנוּ לוֹ פֶלַח דְּבֵלָה וּשְׁנֵי צִמֻּקִים וַיֹּאכַל וַתָּשָׁב רוּחוֹ אֵלָיו כִּי לֹא אָכַל לֶחֶם וְלֹא שָׁתָה מַיִם שְׁלֹשָׁה יָמִים
וּשְׁלֹשָׁה לֵילוֹת" (שמואל א, ל, יב)

ערכים קלוריים של פירות מיובשים

10 ג"ר משמש -    24 קלוריות
15 ג"ר שזיף -       36 קלוריות
20 ג"ר תאנה -      50 קלוריות
15 ג"ר תמר -       28 קלוריות
כף צימוקים -        60 קלוריות
100 ג"ר פפאיה –  350 קלוריות
100 ג"ר אננס -    350 קלוריות
100 ג"ר שקדים - 597 קלוריות.

בברכת בריאות טובה,  שחל





להצטרפות לשירותי שחל לחץ כאן

תגובות סגורות.